2013. május 1., szerda

Olasz hanga és saját készítésű mécses anyukádnak!




Mai növényünk az Olasz hanga (Erica ventricosa)

Ez a növény , ahogy a neve is elárulja Olaszországból származik, a nálunk jobban ismert Alpesi hanga rokona, gondozása, külleme hasonló, de némileg eltér. Virágai nagyobbak, és a hajtások csúcsain ülnek fürtökben, míg a többi hangáknak a szára közepétől végéig sorakoznak, virágzási ideje március-június. Egyáltalán nem fagytűrő, kevéssel nulla fok alatt is tönkremegy. Érdemes dézsában, ládában tartani, és télen egy hűvös, virágos helyen teleltetni. Mikor már éjszaka sincs fagy veszély, kitehetjük egy napos meleg helyre, de az egész napos tűző forróságot nem bírja, inkább egy délelőtt napos helyet válasszunk neki.. A savanyú talajt kedveli, friss A-jelű, vagy rododendron földbe ültessük át tavasszal, mielőtt kivirágzik.Érzékeny a kiszáradásra, mint miden hanga féleség, de a pangó vizet is kerülni kell. Tápoldatozni csak módjával szabad, ha túl sok nitrogénben gazdag tápot kap, buja zöld növekedéssel reagál, de a virágzás elmarad. Hogy szép növésű bokrocskánk legyen elvirágzás után metsszük vissza feléig.

Mai ajándékunk: házilag készített mécses 

1. Szükséged lesz üres konzervdobozokra, bármilyen méretű jó. Maradék gyertyákra, vagy viasztömbre és kanócra. Textilekre, szalagokra, pillanatragasztóra.
2. A kiürült konzervdobozokról áztasd le a papírt, mosd ki alaposan, és ha a szélei élesek, kicsit csiszold le.
3.tegyél bele egy gyertya csonkot, ha magas vágd le éles késsel, vagy egy hurkapálcára kötött kanócot lógass bele (ha viaszba mártod merevebb lesz, könnyeben megáll). figyelj, hogy középen legyen, mert különben féloldalasan ég, és elfojtja a visszafolyó viasz a lángot. Ha lapos dobozod van, tehetsz bele teamécsest, ha széles, akkor több helyre tegyél gyertyát/kanócot.
4. Egy régi lábosba tedd bele a többi maradék gyertyát, vagy a viasztömböt, és vízfürdőben olvaszd fel, ha van benne kanóc, az olvadt viaszból szedd ki, ezt is használhatod. 
5. Tedd a konzervdobozokat edényalátétre,( újságra, régi deszkára, rongyra) mert átforrósodik, és szép lassan töltsd bele a viaszt. Ne töltsd teljesen tele, inkább több rétegben csináld, akkor nem horpad be nagyon hűlés közben. 
bársony szalag és strassz
6. Ha majdnem tele van, várd meg míg kihűl, de még kicsit puha, és egy sima aljú pohárral nyomd le jól, hogy egyenes legyen a felszíne, ne legyen sehol horpadt, egyenesítsd ki a kanócot, és egy nagyon vékony réteg viaszt még tölts rá.
7. Ha kész a töltés, jöhet a díszítés. Azért most, mert töltésnél kifolyhat a viasz, és tönkre megy a munkád, ha először dekorálsz. Vond be a dobozokat kívülről szép textillel, szalaggal, csipkével, filccel, ami tetszik. Ne hőre olvadó ragasztót használj, nehogy leolvadjon majd a forró viasztól. A festést, decoupage-t ugyanezért nem javaslom.

Lila filc és csipkeszegély
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése