2013. május 21., kedd

Mutatós fűszerkertek

Úgy gondolod, hogy a fűszerkert unalmas és virágok híján nem elég mutatós? Most olyan megoldásokat láthatsz, amik garantáltan tetszeni fognak.

A múlt héten elindultunk egy úton a levendulával, ezen a héten folytatódjon ez az út további népszerű fűszernövényekkel. Ma kedvcsinálónak gyönyörű kerteket mutatunk, holnap pedig olvashatsz arról, hogy hogyan alakítsd ki, és hogyan gondozd a fűszerkertedet.

1. Klasszikus fűszer cserép és változatai

A hagyományos fűszercserép ez a kis zsebes csupor, de hasonlót készíthetsz különböző méretű nagy cserepekből, vagy kosarakból is.


 2. Fűszerkerék

A fűszer ágyások egyik klasszikusa, nagyon esztétikus a több egyforma növény sávos elhelyezése, harmonikus látványuk a modern és hagyományos kertekhez is illik.






3. Fűszerspirál

Egy újabb klasszikus, a spirál alakban emelkedő ágyás, ami akkor a legszebb, ha vegyesen váltakoznak a színek, és formák.






 4. Fűszeres ládák

Ha nincs kerted, nevelhetsz fűszernövényeket az ablakban, vagy az erkélyen ládákban, amik ízlésesen dekorálva igazi díszévé válnak a balkonnak.  Ha nem mindennapi megoldások híve vagy, egy raklapból is látványos, ugyanakkor helykímélő kis kertet varázsolhatsz.


 

 5. Teraszon nagyobb választékot alakíthatsz ki régi rusztikus cserepekkel, kosarakkal.

Ízlésesen összeválogatott edények szépen elrendezve mindig nagyon jó hangulatot varázsolnak a teraszra, este kiülve pedig elbódulhatsz a finom illatoktól.



 6. Nagy kertekbe látványos ágyások

Ha olyan szerencsés vagy, hogy nagy kerted van, akkor a fűszerekkel igazán látványos ágyásokat alakíthatsz ki, akár vidékies, akár reneszánsz parkokra emlékeztető hatást akarsz elérni. Egy lépcsőzetes vegyes tarka ágyás, vagy egy labirintus ugyanúgy elkápráztat. A fűszernövények egy egy nagyobb ágyás szegélyeként is remekül mutatnak, közé bármilyen virágot, növényt ültethetsz.


 7. Kis kertekbe kis ágyások

Ha csak kis hely áll rendelkezésre, egy sarok is elég, hogy friss fűszereid lehessenek Ha mégis meg szeretnéd növelni az ágyást építkezhetsz felfelé is.



 8. Ráadás

Végül jöjjön egy igazi mediterrán életérzés. Magasított ágyások rusztikus fonott kerítéssel keretezve, közte pedig babérfák. Egy ilyen teraszon igazán elfelejthetsz minden stresszt esténként!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése