2013. május 2., csütörtök

Harangvirág és illatpárna- garantáltan örömet szerzel vele édesanyádnak!


Mai növényünk a Campanula (Harangvirág)

Ahogy a neve is mutatja, kék, kékeslila, esetleg fehér vagy rózsaszín virágai harang alakúak, sűrűn nőnek, beborítva a kis bokrokat. Nem fagytűrő növény, szabadba ültetve egynyáriként neveljük, edénybe ültetve évelő. Télen hűvös, világos helyen teleltessük, tavasszal metsszük vissza, és ültessük át tápanyagban dús földbe, majd a fagyok elmúltával tegyük ki a kertbe, erkélyre világos, de az egész napos tűző forróságtól mentes helyre. Földjét egyenletes nedvesen kell tartani, vékony levelei, virágai könnyen lankadnak, de a túlöntözést mindenképpen kerülni kell. Növekedési, virágzási időszakban kéthetente gondoskodjunk a tápanyag pótlásáról.
Növésük szerint beszélhetünk magas növésű és alacsony növésű fajtákról.
A magas növésűek (fehér harangvirág, csupros harangvirág, baracklevelű, széles levelű) nyár elején virágoznak, akár 50-60 cm magasra is megnőnek, virágaik nagyok, vágott virágnak is használhatóak, ágyások, dézsák növényei.
Az alacsony növésűek ( dalmát, kárpáti, kúszó harangvirág) inkább a nyár második felében, őszig hozzák apróbb virágaikat, 20 cm-es bokraik inkább balkonládába, kisebb cserepekbe valók. Kapható egyszerű és telt virágú változatuk is.



Mai saját készítésű ajándék tippünk: illatpárna

Nosztalgia kedvelő anyukák, nagymamák biztosan nagyon örülnek neki, ha ilyen kis szív alakú moly űzőket készítünk nekik, pláne, ha levendula illatot árasztanak.
Így készítsd el:
1. Maradék vásznak, filcek is alkalmasak, vágj ki belőlük szíveket. 
2. Párosítsd össze őket, és varrd körbe, de a tetején hagyj egy kis rést a töméshez és az akasztóhoz, fordítsd ki. A filcet pelenka vagy férc öltéssel is varrhatod, ezt nem kell kifordítanod. Kombináld a színeket, formákat nyugodtan, de vásznat vászonnal, filcet filccel párosíts.
3. Tömd ki vatelinnel nem túl keményre, ha van szárított levendulád, azt is tegyél a vatelin közé, ha nincs 100 %-os illóolajjal cseppentsd be. 
4. Illessz vékony szalagból akasztót a lyukba, majd varrd be. Használhatsz fonalat is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése