2013. május 11., szombat

Liliom - Lilium


Ázsiából származó, nyár elején virágzó hagymás növény, cserepekben előhajtatva kapható, vagy magát a gumót is megvásárolhatjuk. Nagy tölcséres virágai mutatósak, némely fajták erős illatot árasztanak, a színválaszték igen gazdag. Ha megfelelően gondozod, kerted legszebb dísze lesz.

Leggyakoribb fajtái:

ázsiai liliom (Lilium Asiatic),


király liliom (Lilium Oriental),


hosszú csövű liliom (Lilium Longiflorum),


tigris-, vagy tűzliliom (Lilium Lancifolium)





 LA liliom - ázsiai-hosszú csövű hibridek (L. Asiatic x L. Longiflorum)



Így gondozd:
  •  Nagyon napfény igényes, olyan helyre ültesd, ahol csak néhány órányi árnyék van.
  • Mivel hagymás, érzékeny a pangó vízre, jó vízáteresztő képességű, laza talaj kell neki, ha nagyon tömör, agyagos a föld, emelt ágyásba, vagy nagyobb ültetőgödörbe tegyél homokkal fellazított általános földet.
  • A cserepes példányokat fagymentes időben bármikor, a hagymákat augusztus, szeptember körül kell elültetni, kb. 10-15 cm mélyre.
  • Nagyobb edényben is nevelheted, ekkor figyeljünk arra, hogy lyukas legyen az alja, hogy elfolyhasson a felesleges víz, télen pedig óvjuk a fagytól. Hűvös, világos helyen teleltesd, vagy alaposan csomagold be a cserepet zsák szövettel.
  • Öntözd rendszeresen, de a túlöntözést kerüld.
  • A szép virágzás érdekében kéthetente tápoldatozd, vagy minden ősszel dolgozz a tövek mellé lassan lebomló műtrágyát. A cserepes példányokat minden tavasszal ültesd át friss, tápanyagdús földbe.

A liliom mint vágott virág


Egész évben kapható, nagyon népszerű, igen sokoldalúan felhasználható vágott virág, elegáns, látványos kompozíciók készíthetők belőle. Az illatos orientál hibridek drágábbak, de jóval tartósabbak és nagyobbak az olcsóbb ázsiai és LA hibrideknél. A magasabb árkategóriába tartozó hosszú csövű liliomot általában előre meg kell rendelned. Tigris liliomot nem árulnak vágottan.

Felhasználása:

1. Ajándék csokrokban rózsával, kálával, flamingóval, gomb krizantémmal párosítva a legszebb, de önmagában egy vagy több szál feldíszítve is igen látványos csokor lesz.



2. Menyasszonyi csokrokhoz is jól használható, de ha a kicsi tömör csokrokat szereted, ne válassz liliomot, mert formájából és méretéből adódóan nem alkalmas rá. Nagyon szép lesz viszont egy csepp alakú, egy vízesés, vagy egy laza, tavaszias csokrokban.



 3. Koszorúk kedvelt virága, vegyes összeállításokban, de egymagában is szép. Előnye, hogy jóval kevesebb szál kell belőle, mint rózsából, szegfűből, vagy gerberából, mert egy szálon három, négy fej is van, és nagyon terebélyes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése