2013. május 9., csütörtök

Hortenzia - Hydrangea

 Miért nem kék a hortenziám?



Ezt, vagy ehhez hasonló kérdést bizonyára nagyon sokan feltettek már maguknak, vagy a virágosnak.
Nézzük, miért is?
A virágüzletek kínálatában nagyon sokféle nemesített hortenzia kapható, fehér, kék, rózsaszín, ezeket mindenki ismeri, emellett már egyre gyakrabban láthatunk piros, zöld, lilás árnyalatokat is.
Gyakori tapasztalat, hogy ha hazavisszük és elültetjük a kertben, vagy más színű lesz jövőre, vagy semmilyen, mert tönkre megy. Ilyenkor persze az első gondolat, mint mindig: Becsapott a virágos. Pedig nem, a hortenzia ugyanis kicsit más bánásmódot igényel.





 Így lesz gyönyörű a hortenziád (Hydrangea) :
  • Ez a növény az ázsiai erdők aljnövényzete, amiből kiderül, hogy csakis árnyékban szabad tartani, vagy maximum a délelőtti napot viseli el, ha tűzi a nap, néhány héten belül tönkre megy.
  • A színe a talaj kémhatásától függ, savanyú talajon kék, semleges ph értékű talajon fehér, meszes talajon rózsaszín, vagy pirosas színű virágokat hoz, bármilyen színűek is voltak a cserépben, mikor megvetted. Ha ezt nem bánod, akkor nincs más teendőd, mint elültetni árnyékba és kész. Ha viszont egy adott színt szeretnél, akkor megmérheted a talajod ph értékét, és máris tudod, mire számíthatsz. Magyarországon általában vagy semleges, vagy meszes a talaj, ha vannak a kertben fenyők, és nem szeded össze a lehullott tűlevelet, hanem hagyod elkorhadni, és talajjá válni, akkor savanyú. Ha nálad éppen olyan, amilyet szeretnél, akkor rendben van. Ha nem, akkor két dolgot tehetsz. 1. Ásol egy nagy ültetőgödröt (legalább egy méter átmérő), kibéleled nejlonnal, feltöltöd a kívánt savasságú földdel, és ebbe ülteted a hortenziádat. 2. Dézsás növényként neveled, szintén a megfelelő földbe ültetve. Télen a cserepes példányokat világos fagymentes, de hűvös helyen kell teleltetni, mivel elég nagyra nő ( akár három méteres bokorrá ) érdemes meggondolni, hogy ezt a megoldást válasszuk-e.
  • Tápoldatozni kéthetente lehet a nyári időszakban.
  • Rendszeres öntözést kíván, kiváltképpen a cserepesek. Érdemes lehet mulcs réteggel takarni a tövét kiszáradás ellen.
  • A virágüzletek leggyakrabban a kerti, vagy a cserjés hortenziát árulják, ezeket metszeni nem nagyon szabad, mert a virágrügyek a tavalyi hajtások csúcsán nőnek, csak a beteg, elfagyott, nagyon elöregedett, vagy rosszul növő ágakat ( fekvő, keresztben növő, nagyon kanyargó ) vágd le tőből, hogy szép formájú, egészséges legyen a bokor. Vannak különleges fajták, amiknek más a metszése, ezeket inkább kertészetek kínálják, ott kell információt kérni. 

A hortenzia mint vágott virág 


Ez a növény vágott virágként is nagyon népszerű, friss, és szárított változatban is kapható. Frissen elsősorban menyasszonyi csokrokban, rózsával párosítva gyönyörű, romantikus összhatást eredményez, de önmagában egy rusztikus korsóban, vagy egy elegáns kancsóban egyaránt fantasztikus látványt nyújt. Tűzött technikával tömör koszorúk, virágtálak készíthetők belőle, akkor szép, ha nem túl sokféle virággal kombináljuk.


Szárított formában őszies dekorációk készíthetők belőle, jól kombinálható termésekkel, bogyókkal.
Nagyon törékeny, óvatos bánásmódot igényel, nehezen tisztítható, csak egy idényre szól. Akár friss, akár szárított hortenziát szeretnél vásárolni, mindig időben rendeld meg, a legtöbb üzlet nem tart belőle a mindennapi kínálatában.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése