2013. május 24., péntek

5+1 virágbolti tévhit

Virágbolti munkánk során tapasztaljuk, hogy a vásárlókban él néhány olyan tévhit, amiket újra és újra el kell oszlatnunk. Egy szakma hátterébe belekukkantani mindig érdekes, és de félinformációkból néha téves következtetéseket lehet levonni. Sokakat érdekel, honnan van a virág, hogy kezeljük, mit kell tenni otthon, hogy minél tovább szép legyen. Mindenki azt szeretné, hogy ő, vagy akit megajándékoz a lehető legtovább élvezhesse a virágcsokor nyújtotta látványt, és biztos akar lenni abban, hogy olyan árut vesz, amit jól kezeltek, és persze friss. Valamilyen oknál fogva sokan úgy gondolják, hogy a virágosok mindent megtesznek azért, hogy a virágokat sokáig tárolhassák úgy, hogy szépnek tűnjön, aztán amint elviszik a boltból, máris tönkre megy. Szeretnénk, ha mindenki biztos lehetne abban, hogy ez nem így van, és mi arra törekszünk, hogy csak kevés időt töltsön nálunk egy virág, és sokáig szép legyen otthon.


Nézzük, mik ezek a tévhitek:

1.  " Ez fagyasztott virág ?" 

 A fenti kérdés többször elhangzott már, a válasz persze az, hogy nem, nem fagyasztott. Ha fagyasztanánk, tönkre menne, mihelyt kiolvad. 
Annyit általában tudnak az emberek, hogy a virágot hűtik, és úgy gondolják, ez csökkenti a virág tartósságát. A tárolásra a legideálisabb hőmérséklet 0-4 fok között van. Ezen a hőmérsékleten lelassulnak a bomlási folyamatok, ezért lehet tovább eltartani a vágott virágot. A későbbi tartósság csak abban az esetben romlik, ha túl sokáig hűtötték, de ez heteket jelent. Néhány napos hűtés ártalmatlan.
Hogy otthon meddig marad meg egy virágcsokor, az a lakás hőmérsékletétől függ, nem attól, hogy hűtötték-e korábban.

2. " Tesznek hipót a vízbe?"

Az is egy elterjedt tévhit, hogy a vágott virág vizébe fertőtlenítőt teszünk, hogy tovább tartson. A fertőtlenítés nagyon fontos, mert a baktériumok elterjedése fokozza a virág hervadását, de ez nem azt jelenti, hogy a vázában áll a hipó. Minden reggel fertőtlenítős vízzel elmossuk a vázákat, és kiöblítjük, majd friss vízzel feltöltjük. Ami minimális fertőtlenítőszer marad benne, az nem észrevehető. Ezt otthon is érdemes elvégezni, sokkal tartósabb lesz a csokor.

3. "A régi virágot feldrótozzák, hogy ne tűnjön lankadtnak."

Amelyik virág drótozható, azt mi feldrótozzuk. A teljesen frisseket is érdemes dróttal megerősíteni, elsősorban törés ellen. Vannak olyan virágok, amiknek a szárát hajlítani lehet így, és ezért drótozzuk meg. Olyan esetben, ha sokáig víz nélkül marad a virág, (hazafelé menet, ballagásnál, esküvőkön) a későbbi lankadást is megakadályozhatja. Valójában, ha egy virág már hervadásnak indult, az nem csak a szárán látszik, hanem a szirmokon is, vagyis a drótozás nem segít ezen a problémán.

4. "Spriccelgessem?"

Főleg virágtálakkal, virágkosarakkal kapcsolatban hangzik el ez a kérdés, gondolván, ez frissen tartja. Az eső ellen sem tartják érdemesnek a védekezést, pedig a szirmokra cseppenő víz következtében azonnal megindul a rothadás. A vízcsepp helyén néhány óra múlva barna folt keletkezik., majd lehullik a szirom. Tömött fejű virágoknál, mint a rózsa, a barnulás átterjed az egész fejre, és másnapra leesik. Szóval ne spriccelgessük, és védjük mindenfajta vizesedéstől.

5. "Magyar, vagy holland?"

Ez a kérdés gazdasági szempontból fontos, de a virág tartóssága miatt nem. Vannak olyan virágfajták, amiből csak magyart, és vannak olyan fajták, amiből csak importot érdemes venni. Ennek az oka pedig a kertészeti technológiák, amiket alkalmaznak. Gondolom nem kell mondanom, ebben Hollandia verhetetlen. Rengeteg virágfajnál kísérletezték ki, hogy akár három-négy hétig is eltartható legyen levágva (flamingó, orchidea fajták...), ebből látható, hogy az akár 24 órás szállítás sem rontja nagy mértékben a tartósságot. Amiből van jó minőségű magyar változat, abból természetesen azt választjuk.

+1 " Egy nap alatt tönkre ment a virágom" 

Nem is igazán egy tévhitről van szó, ez inkább egy rendkívül fontos, ám annál inkább elhanyagolt gyakorlat.
Aminek sokszor nem is az az oka, hogy a régi a virág, hanem, hogy nem megfelelő a kezelése. Feljebb már volt szó a hőmérsékletről, a fertőtlenítés fontosságáról, emellett viszont nagyon fontos, hogy amikor vázába rakjuk a csokrot, és minden vízcserénél vágjunk le egy keveset a szárából. Sokszor mondjuk ezt a vásárlóinknak is, mégis kevesen teszik meg. Friss metsz felület híján a virág nem tudja felszívni a vizet, hiába kap mindennap újat. Szóval ne hanyagoljuk el ezt sem, mert igen fontos.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése