2013. május 10., péntek

Pünkösdi rózsa - Paeonia



A bazsarózsa nagyon népszerű növény, falusi kertek elengedhetetlen lakója. Hatalmas, tenyérnyi, fodros, selymes virágait késő tavasszal hozza, nyár elejéig pompázik. Vágott virágként is igen kedvelt, gazdag színpalettájából mindenki talál kedvére valót. Lássuk, mi kell ahhoz, hogy évről évre gyönyörködhess benne.



Így neveld a pünkösdi rózsádat:
  • Ez a növény rendkívül napkedvelő, olyan helyet válassz neki, ahol teljes napsütésben fürödhet egész nap, maximum néhány óra árnyékot kaphat.
  • Ha a helyét keresed a kertben, vedd figyelembe, hogy nagyon terebélyes lesz, és könnyen elnyom más növényeket, viszont rosszul tűri a helyváltoztatást. Ezért olyan helyre ültesd, ahol van bőven tere a növekedéshez.
  • Enyhén meszes talaj kell neki, lehetőleg laza szerkezetű, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag földje legyen. Répához hasonlító, víztározó gyökere könnyen rothad a túl tömör, vizes talajban, kerülni kell a víz pangását.
  • Rendszeres öntözést kíván, és folyamatos tápanyag utánpótlást, legjobb az alacsony nitrogén tartalmú, lassú lebomlású műtrágya, vagy a marhatrágya, amit évente egyszer, tavasszal kell a tövekhez a földbe dolgozni.
  • Az elhervadt virágokat mindig vágd le, hogy  újabb virágokat hozzon magérlelés helyett. Ősszel vágd vissza a leveleket, ágakat egészen közel a tőhöz.
  • Fagytűrő növény, de abban az évben, mikor elülteted, még takard be a tövet. Alkalmas lehet erre a célra a fenyőág, avar, szalma, zsákszövet.

A bazsarózsa mint vágott virág: 
 
Május környékén vásárolhatsz kerti bazsarózsát kis kötegekben, teljesen bimbós állapotban. Sokan szeretik csak úgy az asztalra hazavinni, hiszen olcsó, látványos nagy csokor lesz belőle, ha kinyílik. Ha megveszed, néhány napig biztosan gyönyörködhetsz benne.


Felhasználása

1. Igen kedvelt virág anyák napjára is, gyöngyvirággal, csokros rózsával kombinálva romantikus, elegáns csokor lesz belőle.




 2. Önmagában egy rusztikus korsóba, vagy egyszerű, elegáns vázába vagy téve is szemet gyönyörködtető látvány.

3. Egyszerű, elegáns vonalvezetésű menyasszonyi ruhához illő esküvői csokor is készíthető belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése