2013. május 16., csütörtök

Ó, az az illat!

Az ezerarcú levendula

A levendula illata biztosan ismerős neked is, lássuk mi mindenre használjuk.
A levendula illatanyaga az egyike a legszélesebb körben felhasznált összetevőknek a kozmetikai iparban, számos készítmény fő alapanyaga. Kellemes illata mellett fontos élettani hatásai vannak, amiket a népi gyógyászatban is eredményesen használtak már az ókori Róma idejében is. Természetes tisztító és fertőtlenítő szer, nyugtató hatású, stresszoldó, rovarűző szer, ami sosem megy ki a divatból. Szárított virágait, vagy 100 %-os illóolaját is használhatod. Adunk tippeket arra is, hogy házilag hogyan tudod alkalmazni, akár magadnak, akár ajándékba szánod.

 

Felhasználhatósága

1. Illatosítás 

Illatos mécses formájában a legegyszerűbb, hangulatos, és nem túl erős aromát áraszt. Elkészítheted magad is, régi gyertyák viaszát felolvaszthatod, keverhetsz hozzá illóolajat, vagy száraz virágot és beletöltheted bármilyen formába. Mécses készítéséről olvashattál már nálunk is: http://hegykoiviragoslanyok.blogspot.hu/2013/05/olasz-hanga-es-sajat-keszitesu-mecses.html


Aroma lámpába is bátran tölts 100 %-os levendula olajat.


Illatpárnába varrt szárított levendulával nem csak illatosíthatsz, hanem szemet gyönyörködtető dekorációra is szert tehetsz, kilincsre, szekrény kulcsára akasztva igazán stílusos.  Nem utolsó sorban kedves saját készítésű ajándék lehet.


Potpourrit is készíthetsz saját kezűleg szárított virágokból, amit kedved szerint variálhatsz, és illóolajjal is felturbózhatsz. Tedd egy szép tálba, vagy kosárkába, és gyönyörködj!

 

2 Nyugtató hatású wellness

Levendula illatú natúr szappant, tusfürdőt már sok helyen lehet kapni, esti zuhanyzáshoz kifejezetten ajánlott, segít a nyugodt alvásban.


Ha a fürdőzés a gyengéd, készítsd el ezt a keveréket:
Egy muszlin zacskóba keverj össze 1 teáskanál levendula, és egy teáskanál kamilla virágot, valamint szárított /aprított rozmaringot szintén egy teáskanállal.
Akaszd a tasakot a csapra, és töltsd tele a kádat vízzel, úgy, hogy a gyógynövényeken át folyjék bele a víz. Ezután adj még fél csésze citromlét a fürdővízbe. Kiválóan tisztít, ellazít, széppé varázsolja a bőrödet.
Saját készítésű  fürdősó: Fél csésze tengeri só, két teáskanál levendula virág, egy csepp levendula olaj. Keverd össze, érleld egy ideig, és szórd a vízbe. Ha ajándékba akarod adni, tedd mutatós kis palackokba.


Masszázsolajat is készíthetsz:
1 dl bázis olajat ( olíva olaj, jojoba olaj, mandula olaj, vagy egyszerűen babaolaj) keverj el 3 csepp levendula olajjal. Ezzel masszírozhatod a fájó lábadat, vagy a párod hátát, biztosan jól alusztok majd! Szép üvegekbe töltve ajándékként is megállja a helyét.


Házi kozmetikumok:
Egy csepp az éjszakai arckrémedbe, amit a tenyeredben elkeversz, vagy 3-4 csepp a testápolódba, és búcsút mondhatsz a stressznek éjszakára. Ha ennél kreatívabb vagy, keverheted teljesen saját magad a krémeidet, erre találsz tippeket itt: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/4-nagyszeru-blog-hazi-kozmetikumokrol

 

3. Levendulazsák molyok ellen

Azt hiszem, nem kell bemutatnom, mi is ez, inkább mutatok néhány különlegesen szép darabot. Ha elveszti az illatát, cseppents rá illóolajat.






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése