2013. május 22., szerda

Így lesznek szépek és ízletesek a fűszernövényeid

Biztosan te is sokszor elcsábultál már az áruházakban kirakott kis poharas fűszerektől, és vittél már haza egy egy tő rozmaringot, snidlinget, vagy bazsalikomot.
Biztosan azt is tapasztaltad, hogy sajnos általában ezek a növénykék nem sokáig élnek. Ennek az az oka, hogy jól gyökereztethető, ám annál tápanyag-szegényebb földben vannak, túl kicsi edényben, és sokáig tárolják őket természetes fény nélkül, öntözés nélkül. Gyakorlatilag arra találták ki őket, hogy amint hazaviszed, el is használd az ételeidbe, és jövő héten vegyél újat.
Szóval, ha tartósabb fűszer ellátást szeretnél, vásárolj inkább kertészetekben, virágüzletekben palántákat, vagy vetőmagot, és ezeket ültesd el.
Fűszernövényeket lakásban nem lehet sokáig szépen nevelni, a külső ablakpárkányon, erkélyen, kertben annál inkább. Lássuk, hogyan!

 

Hogyan neveld a fűszernövényeidet? Így:

Elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy milyen helyet tudsz nekik biztosítani.
  • Mindenképpen sok napfényre, de nem tikkasztó forróságra van szükségük, az árnyékot egyáltalán nem bírják.
  • Szélvédett helyet keress.
  • A pangó vizet kerülni kell, akár cserép, akár kerti ágyás mellett döntesz. A cserepeket, ládákat ki kell lyukasztani, kertben pedig olyan ágyást kell kialakítani, ahol nem pang a talajvíz.
  • Inkább meszes, mint agyagos legyen a talaj, és tápanyagban gazdag. 
  • Mivel étkezésre fogod használni, ne ültesd olyan helyre, ahol sok szennyeződés érheti. (Forgalmas utcára néző ablak, előkert, gyakran vegyszerrel permetezett területekre, vagy mellé, stb.)
  • Hogy ne kelljen a kártevők ellen vegyszerrel védekezned, ültess több helyre levendulát is.

 

Ablakban, erkélyen:

  • A balkonládába ültetett  növényeknél vedd figyelembe, hogy nem mindegyik fűszer évelő, vagy fagytűrő, főleg edényben. Ha szeretnéd megtartani az évelő növényeidet több éven át, akkor olyanokat tegyél egy edénybe, amik megmaradnak, és ha nem tudod zárt, de hűvös, világos helyen teleltetni, akkor érdemes sok snidlinget, és vágópetrezselymet ültetni, mert ezek még a hidegebb teleket is átvészelik, ha bebugyolálod a ládát, akkor még biztosabb. Az érzékenyebb évelőket, (rozmaring, tárkony, lestyán, citromfű, menta...) egy másik ládába teheted, ha van teleltető helyed, ezek is megmaradnak. Az egynyáriakat (majoránna, kapor, koriander, bazsalikom, borsikafű...) megint egy másikba, és jövőre újra tele rakhatod.
  • Az évelőket metszeni kell, bár ezek a növények úgyis ezért vannak.
  • Egy egyméteres ládába ne ültess öt tőnél többet, kell nekik hely a növekedéshez. 
  • Mindennap öntözd, főleg hőségben.
  • Használj minden évben új, tápanyagban gazdag földkeveréket, ezen nem lehet spórolni.

 

Kertben:

  • Olyan ágyást alakíts ki, amit könnyen meg tudsz közelíteni, hiszen nap mint nap vágni kell a növényekből.  
  • Ha nagyon agyagos a talaj, vagy magas a talajvíz, emelt ágyást készíts (pl kerék, spirál), amibe megfelelő földet töltesz.
  • Hagyj elegendő helyet a töveknek, hogy legyen helyük növekedni.
  • Érdemes az egynyáriakat, és az alacsonyabb növésű fajtákat az ágyás szélére ültetni, hogy a következő évben könnyebb legyen pótolni, illetve szebb formájú, és könnyebben formában tartható legyen az ágyás.
  • Nagy szárazságban néhány naponta öntözni kell.

 

Plusz egy tipp:

Ha nagyon elszánt környezetbarát vagy, és szeretnél teljesen bio tápanyag utánpótlást, készíts házilag tápoldatot! Lágyszárú növények vízben erjesztett  levét már nagyszüleink nagyszülei is használták. Legjobb növények erre a célra a csalán, a mezei zsurló, fekete nadálytő, pitypang, paradicsom levelek. Ezek keverékét vágd apróra, önts rá vizet, úgy hogy éppen ellepje, és hagyd néhány hétig állni, de közben néha keverd meg. Ha letelt legalább két hét, hígítsd fel tízszeresére, nehogy kiégjenek a növények a tömény trágyalétől. Mivel erjesztés történik, kellemetlen szag keletkezik, mindenképpen jól záródó edényben kell tárolni.

Láthatod, nem bonyolult feladat, és nagyon nagy örömet okoz a saját kis kertedből szedett fűszerekkel főzni. Bátran próbáld ki!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése