2013. április 30., kedd

Jázmint és kopogtatót Anyák napjára!

Mai növényünk a kúszó jázmin
A Jázmin néhány éve egy nagyon divatos lánynév, és egy nagyon divatos növényé is  (Jasminum polyanthum). Gyönyörű csillag alakú fehér virágokkal hálálja meg a gondoskodást, melyek februártól júniusig bódító illatot árasztanak. Filigrán hajtásai hosszúra, akár 4-6 méteresre is megnőnek, rácsra, támasztékra maguktól könnyen felkapaszkodnak. Mivel csak -4 fokig fagytűrő, érdemes dézsás növényként tartani, amit nyáron egy meleg helyre, de nem túl forró tűző napra teszünk a teraszra, erkélyre, télen pedig egy hűvös, világos, fűtetlen helyiségbe. Ha túl meleg helyen teleltetjük, könnyen megtetvesedik, és korán kizöldül, ám nem virágzik. Magas vízigényű növény, ne legyen tartósan száraz a talaj, de a pangó víztől is kíméljük.Virágzási időszakban hetente tápoldatozzuk. Elvirágzás után közvetlenül metsszük vissza, és ültessük át friss földbe.

Mai ajándékunk egy kopogtató filcből
1. Háromféle filcre, kétféle szalagra, flitterre, és hímzőfonalra lesz szükséged.
2. Vágj ki két karikát a filcből varrd össze a széleit pelenka, vagy férc öltéssel, de hagyj egy kis rést nyitva, ezen tömd ki vatelinnel nem túl keményre.
3. A résbe illessz egy szalaghurkot akasztónak, majd varrd be a rést.
4. Vágj ki a legsötétebb filcből három virágot, és három pöttyöt, valamint a legvilágosabból három kicsivel kisebb virágot. Ezeket a képen látható módon egymásra helyezve varrd az alapra. A közepére varrj egy egy gyöngyöt.
5. Készíts a kétféle szalagból masnit, és ezt is varrd fel. Ha akarod, már így is kész, de ha a kép szerint szeretnéd, akkor még a lepkét is készítsd el.
6. Vágj ki két egyforma lepke formát, két nagyobb és két kisebb csepp formát.
7. Az egyik lepkére varrd fel a képen látható módon a cseppeket, a közepükre flittert, vagy gyöngyöt tegyél, középre a testre is flitter vagy gyöngy kerül.
8. Varrd össze a két lepkét, és tömd ki, majd egy hosszabb, esetleg több szálból összefont fonallal erősítsd a koszorúhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése