2013. április 17., szerda

A legkedveltebb balkonnövények - futómuskátli

Új sorozatunkban a legnépszerűbb balkonnövényeket mutatjuk be, évelő és egynyári fajtákból egyaránt válogatva.
 
A futó muskátli

A futó muskátli gondozása kicsit időigényesebb, mint a sima álló muskátlié. De a gondos ápolás meghozza gyümölcsét, mert az egészséges virággal teli csüngő hajtások pazar látványt nyújtanak.


Mit kell ezért tenned?


1. Olyan helyre tedd, ahol csak délelőtt éri a tűző nap, mivel  álló társával szemben, ez a fajta kiég, levelei megperzselődnek, elszáradnak a rendszeres locsolás ellenére is.Ha túl árnyékos, fényszegény helyre teszed, akkor nem fog virágozni. Keress olyan helyet, ahol délelőtt éri a nap, délután pedig árnyékos, így elegendő fényt fog kapni, s szép virágai lesznek.

2. Ültetéskor figyelj arra, hogy muskátliföldbe ültesd, mert így kapja meg a megfelelő táptalajt, és a savasabb kémhatású földben könnyebben fertőződik meg gyökértetűvel. Fontos, hogy a láda, vagy cserép alja lyukas legyen, hogy el tudjon távozni a felesleges víz, főleg, ha nem esőtől védett helyen van. Ezután félig töltsd virágfölddel a ládát, s tedd  bele a muskátlit, amit 90 fokban megdöntve kell a ládába helyezni, így a legnagyobb szélben sem törik le a szára, majd mehet rá a föld.
Ha a növényt állítva ülteted el, a lefelé csüngő szárait a láda széle elvágja, mivel lefele hajlanak u alakban.
Ha a fenti ötlet alapján ülteted őket, a szára kissé eláll a láda szélétől, így gyönyörű leomló muskátlit kapsz!


3. A nagy hőségben előfordulhat, hogy naponta kétszer is locsolnod kell! De, arra nagyon figyelj oda, hogy csak kora reggel vagy késő este öntözd, mikor már lehűlt a levegő, és a növény is kihűlt, nehogy megégesd.  Ne öntözd soha túl, addig ne locsold meg, míg nem érzed száraznak a növényt! Nem baj, ha a földje egyszer-kétszer kiszárad, mivel szára sok vizet tartalékol!

4. Azért, hogy egész nyáron tömve legyen virágokkal a muskátlid, folyamatosan lásd el tápanyaggal! Az ültetés után az első hónapban nem kell pótolnod, mert a virágföldek lassan lebomló trágyával vannak dúsítva,  de azután minden héten egyszer öntözd meg direkt muskátlinak, vagy balkonnövényeknek szánt tápoldattal.





5. Az elnyílt virágokat mindig szedd le szárastól a növényről, mert nem csak csúnya, hanem gátolja az új virágok kialakulását, fejlődését.

6. Átteleltetése: Átteleltetés előtt vagy tavasszal vágjuk vissza a harmadáig a töveket, télen tartsuk legalább 3 fokos, világos helyen és viszonylag szárazon.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése