2013. április 12., péntek

Szobanövények alapvető gondozása 2.

Sziasztok!

Folytatódjon tehát a tegnap megkezdett témánk, a növénygondozás.

3. Hőmérséklet

E tekintetben nem mennék bele nagyon hosszú fejtegetésbe, hiszen a legtöbb ember nem a növényekhez igazítja a lakás hőmérsékletét, és a legtöbb növény remekül érzi magát normál szobahőmérsékleten, csak a nagyon kontrasztos változások viselhetik meg őket. Azt már említettem, hogy fényesebb helyen melegebbet, árnyékosabb helyen hűvösebbet kívánnak virágaink. Általánosságban mondható, hogy nappal 20-22%-on érzik magukat a legjobban, míg éjszaka a 15% a legkedvezőbb, de néhány fokos eltérés nem okozhat problémát , ha nem tartunk különösen igényes növényeket. Télen érdemes arra figyelni, hogy ha új növényt vásárolunk, minél előbb vigyük haza, ne legyen sokáig kint a hideg utcán, és otthon ne tegyük egyből a legmelegebb radiátor közelébe, hanem hagyjuk egy fűtetlen helyiségben néhány órát akklimatizálódni. Nyáron viszont a hőgutára kell figyelni, autóban, ablak nepsütéses ablak közelében ne töltsenek sok időt a virágok.

4. Pára

A lakások száraz levegője nemcsak a növényeket, hanem minket is megvisel, főként a téli fűtésszezon alatt. Ezért érdemes legalább a növények közvetlen közelében gondoskodni a páratartalom növeléséről.
Erre szeretnék néhány tippet adni.
  • A növények cserepe, vagy kaspója alá helyezzünk széles, lapos tálcát, vagy nagyobb virágalátétet, amibe vizet töltünk, ebből egyenletesen tud nagy mennyiségű víz elpárologni.
  • Elektromos párásító készülékek ( párologtató, porlasztó, légnedvesítő)
  • A párásítás legegyszerűbb módja a permetezés (biztosan ismeritek a jó öreg spricnit). Ennél azonban érdemes betartani néhány szabályt. Mindig szobahőmérsékletű, vagy kicsit melegebb vizet használjunk, nehogy megfázzon a növény. Érdemes lágy vizet használni, hogy ne legyenek a levelek vízkövesek. A permetezést lehetőleg úgy időzítsük, hogy estig le tudjanak száradni a levelek, nehogy rothadás alakuljon ki például a levéltövekben, ahogy összegyűlik, és megáll a víz. Ugyanezért nem érdemes permetezni a szőrös, ráncos és puha levelű fajtákat sem. A virágzó növényeknél a szirmokat soha ne érje víz, mert megbarnul, és lehullik a virág.
Mára ennyi, a következő bejegyzésben pedig kicsit alaposabban körüljárjuk a talaj és az átültetés témakörét, mivel tavasszal ennek van a legnagyobb aktualitása.
Hegykői Virágos Lányok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése