2013. április 12., péntek

Tavaszi átültetés

Sziasztok!
Növénygondozási útmutatónk harmadik, egyben utolsó fejezete következik, melyben megtudhatjátok, hogyan és mikor érdemes átültetni a virágokat.
A növények átültetéséhez a legkedvezőbb időszak a kora tavasz, amikor a pihenő idő a végéhez közeledik, de még nem indult be növekedés. Mint a kertészetben mindig, itt is az időjárás a meghatározó, nem pedig a naptár, de általában március, április környéke az ideális. Idén a március még inkább télies volt, most április közepéhez közeledve, elkezdhetjük megvizsgálni növényeinket, hogy melyiknek milyen mértékű "renoválásra" van szüksége.
Egyértelmű jelek, melyek az átültetés szükségességét mutatják:
  • Ha a cserép eldeformálódott, megrepedt.
  • A gyökerek teljesen átszőtték a földlabdát, alig van köztük talaj. ( Ha óvatosan kiemeljük a cserépből a növényt, jól látható. )
  • Gyakorlatilag mindig száraznak érezzük a földet, hiába öntözzük sűrűn a növényt.
  • Rosszul fejlődik, nem virágzik,vagy a kifejlődött bimbók egyből lehullanak.
  • Igen elhanyagolt esetben lankad, pusztulásnak indul a növényünk.
Fontos szabályok:
  • Az új cserép ne legyen sokkal nagyobb a réginél. A kisebb cserépben lévő növényeket 2-3 cm, a nagyobbakban lévőket 4-5 cm-rel nagyobb edénybe ültessük.
  • Vigyázzunk, nehogy a gyökerek nagy mértékben sérüljenek. A régi talajdarabokat csak hagyjuk kihullani, nem kell kikotorni a gyökérzet közül. Ha agyag cserépben volt, előfordul, hogy a hajszálgyökerek belenőttek az agyag pórusaiba. Ezt onnan tudjuk, hogy nem lehet könnyen kivenni belőle. Ilyenkor hagyjuk kicsit kiszáradni a földet, és éles késsel vágjuk körbe.
  • Mielőtt kivesszük a növényt a régi cserépből, áztassuk jól be, hogy fellazuljon a talaj, és a gyökérzet. Ez azért fontos, hogy az átültetés után ne maradjanak lyukak a régi és a friss talajréteg között, és könnyebben be tudják nőni az új gyökérhajtások. Az agyagcserépből a fent leírt módon kivett gyökérlabdát utólag áztassuk be.
  • Mindig olyan edényt válasszunk, aminek az alján van lyuk,vagy lehet rá fúrni, hogy a felesleges víz kifolyhasson. Ellenkező esetben a pangó víz a növény pusztulását fogja okozni.
  • A régi cserepeinket sose dobjuk ki, ha még épek, inkább használjuk fel őket egy másik növény átültetéséhez. Ekkor viszont fontos, hogy fertőtlenítsük, nehogy véletlenül átvigyük a megbújó kórokozókat. Alaposan mossuk ki őket szódabikarbónás, ecetes vízzel, és hagyjuk teljesen megszáradni.
  • Mindig ugyanolyan magasra ültessük a növényt, mint eredetileg volt, ne legyenek kilógó gyökérrészek, se túl nagy szárrész a föld alatt.
  • Csak finoman nyomkodjuk meg a földet, ne nyomjuk le erősen, mert sérülhetnek a gyökerek, inkább átültetés után alaposan öntözzük be a talajt, hogy tömörödjön, és a légbuborékok eltűnjenek. Ha szükséges, utólag töltsük fel
  • A frissen átültetett növényeket néhány napig hagyjuk pihenni, és vigyázzunk, nehogy túlöntözzük, Megfigyelhetjük, hogy ilyenkor, ( főleg, ha a fűtés is leáll ), ritkábban szomjaznak meg. A tápoldatozást is érdemes rövid időre szüneteltetni.
  • Virágzó növényt ne ültessünk át, mert lehullhatnak a virágok.
  • Ha lehet mindig egészséges növényt ültessünk át, a betegségekre általában nem az átültetés a megoldás. ( Vannak kivételek )
Néhány szó a talajról
Bizonyára tudjátok, hogy a virágföldek fajtákra vannak bontva. A klasszikus besorolás az A (savas), B (általános) és C (lúgos) jelzés. Emellett vannak speciális ültetőközegek, amiket kifejezetten egyes fajoknak fejlesztettek ki, ilyenek pl az orchideaföld (kéregkeverék), kaktuszföld (homokos), a rhododendronföld (savanyú, erősen tőzeges).

Sokaktól hallottam már, hogy felesleges, csak a virágosok akarnak ránk sózni mindenféle drága terméket, és a növények legjobban a fekete kerti földet szeretik, nagyanyám is mindig abba ültet. Ez azért nem teljesen jó megoldás, mert a kerti föld sok kórokozót tartalmaz ( gaz, férgek stb), míg a virágföldek fertőtlenítve vannak. Jobb esetben mindent általános földbe tesznek, de a nem megfelelő kémhatású, vagy a túl tömör, nehéz földben nem fognak megfelelően növekedni a növényeink, a tápanyagfelvétel, az akadályozott légzés, vagy a pangó víz idővel tönkre teheti őket. Ahhoz, hogy a szobanövény és balkon kertészetben sikereket érhessünk el, nem szabad sajnálni a jó minőségű talajt, mert kifejezetten a növény igényeihez fejlesztették ki őket, és általában sok tápanyagot is tartalmaznak.

Remélem most is sok hasznosat olvastatok, legközelebb egy tavaszi kopogtatót készítünk el, és lépésről lépésre bemutatjuk az elkészítését is.

Hegykői Virágos Lányok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése