2013. június 19., szerda

Tippek kerti tó építéséhez


Saját készítésű kerti tó? Lehetséges!

 


Nyári nagy melegben nincs is annál jobb, mint egy hűs vizű tó partján lábat lógatva ejtőzni. És ha mindezt a saját kertedben tehetnéd? 
Ha megszületett az elhatározás, hogy belevágsz, megmutatjuk, hogyan készítheted el a saját tavadat.

  

Először jöjjön a tervezés:

 

  1. Először is tudnod kell, hogy a tó készítése komoly fizikai munka, jól jöhet a segítség.
  2. Szerezd be a szükséges kellékeket: ásó, lapát, medence, vagy tófólia, szűrőberendezés, növények, kövek, kavics
  3. Válaszd ki a megfelelő helyet. Ne legyen eldugott, de legyen védett, félárnyékos. Nem érdemes fa alá tenni, mert gyakran kell takarítani. Nem érdemes lejtős kertnél alulra tenni, mert minden belefolyik, -mosódik, -gurul.
  4. Döntsd el mekkora legyen. Kis kertbe kisebbet, nagyobb kertbe lehet nagyobbat is építeni, akár stéggel, úszás céljára is. Ebben az esetben ne egyedül állj neki kézi ásóval, mert lehet, hogy nem érsz a végére, inkább egy szakembert kérj fel.
  5. Medence, vagy fólia? A medencét egyszerűen besüllyesztheted a talajba, eltakarod a széleket, és kész is. A fóliával viszont szabadabban dolgozhatsz, jobban beleillesztheted a kertbe a tavadat. A fólia alá geotextíliát is kell tenned.
  6. Ha azt szeretnéd, hogy mindig szép legyen tó, szerezz be egy megfelelő szűrőberendezést. Hogy milyet, azt meghatározza a tó mérete, élővilága is, ehhez a szaküzletben pontos tanácsokat kérhetsz.

Medencés kerti tó

 

Így készül a kerti tó:

 

Legyen a tó meder minél lépcsőzetesebb
  1. Az első és legnehezebb munka folyamat az ásás. Ha medencét vettél, egyértelmű, hogy mekkora gödör kell. Ha fóliás lesz, gondold át, hogy milyen funkciót szántál a tónak, milyen növényeket, állatokat szeretnél bele, ezeknek mik az igényeik. Például egy  halastó mélysége minimum 120 cm kell, hogy legyen, a parti növényeknek sekélyebb rész is kell, a teknősöknek kell valami part, amire kimászhatnak.
  2. Ha kiástad, ellenőrizd, hogy nincs-e olyasmi a gödör falán, ami kilyukaszthatja a fóliát.  Ha nem kellően sima, akkor homokkal, vagy akár betonozással ki kell egyenlíteni.
  3. Jöhet a geotextília, majd a tófólia. Ügyelj rá, hogy szépen illeszkedjen mindenhol, kövekkel le is súlyozhatod helyenként. A széleit a gödör peremére is ki kell vezetni mindenhol, hogy ne csússzon be. Ezt rögzítheted is betonozással, de a kavicstakarás, és néhány nagyobb kő is megteszi körben.
  4. Helyezd el a szűrőberendezést, az elektromos kábeleket rejtsd el a kövek közé, be is áshatod a talajba, ha messzebbre kell vezetni. Mindig kövesd a szerelési útmutatót.
  5. Növények nélkül nem lesz sem szép, sem egészséges  a tó. A választásnál vedd figyelembe a tó méretét, a hely által nyújtott körülményeket, például, napsütés, szél, stb. Ha a fóliát körben lebetonoztad, ebben kis ültetőhelyeket is hagyhatsz, vagy belesüllyeszthetsz kis cserepeket is a betonba, így lesz elég hely a növényeidnek.
  6. Töltsd fel a tavat vízzel. Ha állatok is laknak majd benne, mindenképpen várj egy két hetet, hogy kialakulhasson a tó saját mikroklímája, és a víz minősége megfeleljen az állatok igényeinek.

Aranyhalas kerti tó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése