2013. április 21., vasárnap

A legkedveltebb balkonnövények - kísérők

Kísérő növények

Azért adtam a mai bejegyzésnek ezt a címet, mert bár a lent felsorolt növények önmagukban is megállják a helyüket, mégis többnyire muskátli, petúnia, begónia mellé ültetik őket. Apróbb virágaikkal jól kiegészítik a ládák "nemesebb" lakóit, bár aki kedveli a kevesebb néha több elvét, annak biztosan kedvére válik egy bakopával, lobéliával teleültetett ámpolna, vagy egy erkélykorlátról gazdagon leomló bidens, vagy ternye látványa.

1. Bacopa
A bacopa (bakopa, hópelyhecske) egy évelő futó, de mivel már nagyon enyhe fagyokat sem bír ki, egynyáriként alkalmazzák. Apró csillag alakú virágai fehérek, lilák, rózsaszínűek, sárgák, vagy kékek. Hajtásai akár az egy métert is elérhetik, ezért gyönyörű ámpolnában, vagy muskátli közé ültetve ládába, de talajtakaróként is használják. Napos, félárnyékos helyen érzi magát igazán jól, teljes árnyékban vagy forró, tűző napon nem virágzik. Nagyon érzékeny a túlöntözésre! Gazdag virágzással hálálja meg, ha kéthetente tápoldatot kap.
 





2. Bidens
Balkonaranya, vagy bidensz néven ismert, jellegzetesen  a piros muskátli kísérő növénye. Hajtásai igen hosszúra nőnek, végei visszakunkorodnak. Apró csillag-virágai aranysárgák. Tápdús földbe ültetve egészen a fagyokig virágzik, napos helyen érzi jól magát. A kiszáradást nem bírja jól, forró nyári napokon napi kétszeri öntözést kíván.




 3. Diascia
 A kanálajak talán kevésbé ismert, egynyári futónk, nevét a gyönyörű formájú apró virágairól kapta. Feljebb felsorolt társainál rövidebbre nyúlik, ámpolnában, ládában egyaránt szépen mutat muskátli, álló petúnia, mellett is. Gazdag virágzása miatt azonban önálló növényként is érdemes kipróbálni. Kedveli a napot, legszebben teljes napon virágzik. Vigyázni kell a túlöntözéssel, de a kiszáradást sem bírja, ajánlatos naponta többször kevesebbet öntözni. Meghálálja a tápoldatozást.
 




 4. Lobularia
Az illatos ternye, vagy mézvirág néven ismert növény egy örökzöld, de mivel nem fagytűrő, nálunk egynyáriként használatos. Gyorsan nő, ezért nem érdemes a teleltetéssel vesződni. Igen apró virágai a ternyékhez hasonlóan mézédes illatot árasztanak egészen a fagyokig, innen kapta magyar nevét is. Hagyományosan talajtakaróként, szegélynövényként használják, de egy alacsonyabb kőedényből, vagy balkonládából kiomló mézvirág-özön is szemet gyönyörködtető látvány. Érdemes kipróbálni álló muskátli mellé, nem fogjuk megbánni. Napfény kedvelő, nagyon igénytelen növény, bármilyen talajon szépen fejlődik, jól bírja a szárazságot és a szelet is, aki temetőbe való strapabíró növényt keres, annak is ideális választás.
 



 5. Lobélia
A lobéliáról már írtunk a facebook oldalunkon, egyik kedvencünk. Apró virágú csüngő növény, szárai 30-40 cm hosszúra nyúlnak, ezért ajánlatos muskátli, mézvirág, gumós begónia mellé kipróbálni. Hagyományosan ezt is talajtakaróként, szegélynövényként ültetik, de ládába, elegáns kőedénybe, ámpolnába is bátran tehető. Sziklakertben a mézvirággal egyetemben szépen mutat, kék, fehér, lila párnákat alkot, de létezik már rózsaszín változata is.
Napos, félárnyékos helyet érdemes neki választani, rendszeres öntözéséről, tápoldatozásáról ne feledkezzünk meg, ha elvirágzott, visszavágással serkenthetjük az újabb virágzást.




6. Plectranthus
A kakassarkantyúka, vagy szúnyogűző néven is ismert növény évelő, de nem fagytűrő, ezért leginkább egynyáriként használjuk. Hosszú, akár méteres hajtásokat hoz, fehér szegélyű levelei között apró, jelentéktelen virágokat nevel. Erős szaga távol tartja a rovarokat, ezért népszerű ablakládába való növény, a teraszon néhány tő ámpolnába ültetve szúnyogoktól mentes esti pihenést biztosít. Napos, félárnyékos helyen érzi jól magát, érzékeny a túlöntözésre, viszont a rövidebb ideig tartó kiszáradást jól bírja. Érdemes nagy helyet hagyni neki, mert jócskán megnő, és könnyen elnyomja a láda "főszereplőit" Nem érdemes nagyon filigrán virágok kísérőjéül választani, mert erőteljes alakja mellett nem fognak érvényesülni. Szép háttere lehet muskátlinak, gumós begóniának, nagyobb virágoknak.
 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése