2013. április 19., péntek

A legkedveltebb balkonnövények - Vízifukszia

Impatiens 
(vízifukszia, pistike, nebáncsvirág)




Ha egész nyáron dúsan és folyamatosan virágzó növényre vágysz, amit ráadásul könnyű kezelni, válassz vízifuksziát! Az egynyári növények között az egyik legkedveltebb, Új-Guineai változata népszerű ajándéknak való szobanövény.

Így neveld:
  • Vegyél erős, sötét zöld levelű palántákat, amiken van bimbó. Nem baj, ha nincs rajta kinyílt virág.
  • Ültesd balkonnövényeknek való, vagy általános földbe. ( A kerti föld tele van kórokozóval, gazzal, és nem kellőképpen légáteresztő, így könnyen kialakul vízpangás, amitől megrothadnak a gyökerek. A talajon sosem szabad spórolni!)
  • Tedd árnyékos, vagy minimum félárnyékos helyre, ahol csak délelőtti napot kap, a tűző napot nem bírja
  • Kéthetente tápoldatozd, hogy szépen fejlődjön, és sok virágot hozzon.
  • Nagyon vízigényes növény, sose hagyd teljesen kiszáradni, de a pangó vizet sem bírja. Mindig nedvesen kell tartani a földjét, ami a nagyon meleg nyári napokon napi többszöri öntözést is jelenthet.
  • Az elhervadt virágokat mindig szedd le, ha megnyúlik, vágd vissza a szárakat is.

Fajtái:
 
1. Törpe nebáncsvirág: Bokrosodó növésű, 20-25 cm magasra nő. Nagyon gazdag színváltozatokban kapható, szépen mutat nagyobb csoportokban ágyásban, ládában egyaránt.
 

2. Futó vízifukszia: Nem nő nagyon hosszúra, mint a futó petúnia, vagy a futó muskátli, csak maximum 50 cm hosszúságúra. szépen mutat ampolnában, ládában.

 
 3. Telt virágú nebáncsvirág: Virágai teltek, szirmai több sorban állnak, rózsára emlékeztet.




 4. Új-Guineai Impatiens: Levelei hosszúkásak, sötétebbek, mint a törpe nebáncsvirágnak, nagyobbra nő, kb 30-35 cm-es bokrot alkot, virágai lehetnek szimplák, vagy teltek, szobában évelőként nevelhető.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése