2013. június 14., péntek

Öntözés a vakáció alatt

Végre nyaralunk!

De mi lesz a növényeiddel?
Ha csak egy hétre mész, a szobanövényeid, és a kevésbé vízigényes balkonnövényeid gond nélkül átvészelik öntözés nélkül is, ha árnyékos helyre teszed őket. A vízigényeseknek azonban szükségük van utánpótlásra. Ha nem csak egy hétre mész, akkor bizony gondoskodni kell az öntözésről. Legegyszerűbb persze, ha megkéred a szomszédot, vagy valamelyik családtagot, hogy öntözzön meg néha. Van azonban olyan is, mikor muszáj valami megoldást találni.
Ilyenkor jól jön, ha feleleveníted az alapvető fizika tudásodat, persze nem kell newtoni mélységekig menni. 


Szobanövények 

 

Végy egy palackot, vagy bármit, ami magasabb, mint a cserepeid. Tegyél bele jó sok vizet, és vezess át minden cserépbe egy-egy madzagot. Ez szépen átvezeti a magasabb helyről az alacsonyabb felé a vizet, ezért fontos, hogy a vízszint jóval magasabb legyen, mint a virágcserépben a föld.

 

 

Balkonnövények 

 

A szobanövényeknél alkalmazott elv itt is működhet, de szabadban, pláne napsütésben a víz gyorsan párolog, ezért érdemes lefedni. 
Jó módszer lehet még a műanyag palackból készülő önöntöző. A kupakot ki kell fúrnod, hogy pici lyukakon, spórolósan folyjon a víz. Ehhez vékony fúró, de a felforrósított vastagabb tű is megfelel.
Töltsd tele a flakont, zárd le, és a kupakkal lefelé fúrd a földbe. Vízigényesebb növényeknél több ilyet is tehetsz egy ládába.

 

 

 

 

Kerti növények, ágyások

 

Ha van esővíz gyűjtő hordód, akkor remek házi csepegtető rendszert készíthetsz. Vegyél egy darab slagot, olyan hosszút, hogy kényelmesen elérjen az ágyásig. Dugózd be az egyik végét, ez kerül az ágyásba, a nyitott vége a hordóba. Végül fúrj pici lyukakat a növények tövéhez a slagba, amiken szépen csepeg a víz.
Csak akkor működik, ha feltöltöd a csövet vízzel, mielőtt a hordóba teszed.



Képek: http://kertesz.blog.hu/2012/06/12/hurra_nyaralunk_497
              http://onfenntartas.blogspot.hu/2012/07/viztakarekossag.html 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése