2013. június 6., csütörtök

A hét növénye a sétányrózsa


Lantana

 

A Lantana, vagy sétányrózsa egy Dél-Amerikából származó évelő növény, a mi éghajlatunkon csak balkonnövényként marad meg, mivel nem fagytűrő. Virágai ernyő szerűen helyezkednek el az ágak végén, levelei redősek, fogazott szélűek, a végükön csúcsosak. Tavasztól őszig ontja színváltó virágait, egészen más színű a bimbó és a kinyílt virág. Levele és virága is citrusos illatú, vonzza a méheket, lepkéket.
A kereskedelemben kapható palántaként, vagy előnevelt idősebb példányként egyaránt. Alkalmas törzses fácska kialakítására is.



Így lesz szép a sétányrózsád:

  • Tavasszal, mikor már éjszaka sincsenek fagyok, kiteheted a kertbe. Olyan helyet válassz, ahol vagy délelőtt, vagy délután napsütés van, de a déli tűző nap megégetheti. Árnyékban nem virágzik.
  • A túlöntözést kerülni kell, de egyenletesen nedves földet kíván.
  • Virágzási időszakban hetente pótolni kell a tápanyagot a gazdag virágzás érdekében. Az elhervadt virágokat nem érdemes levágni, sötétkék bogyókat nevel a helyükön.
  • Ősszel egy világos, hűvös helyen teleltetheted, ilyenkor nem szabad tápoldatozni, és az öntözést is mérsékelni kell. Tavasz közeledtével vágd vissza az ágakat felére. Ha csak sötét helyen tudod elhelyezni a növényt, akkor vágd vissza teljesen a tőig.

 

 Néhány színváltozat:











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése