2013. június 28., péntek

A hét növénye - Leander

Leander, vagy babérrózsa ( Nerium Oleander )


A leander egy nagyon kedvelt, mutatós balkonnövény, nagy erkély, terasz gyönyörű dísze lehet, ha megfelelően gondozod.


Mediterrán növény, nem fagytűrő. Levelei babérra hasonlítanak, innen a magyar neve. Virágai csillag alakúak, fehér, rózsaszín, sárga, narancs és piros árnyalatokban játszanak. Eredeti élőhelyén bárhol, bármilyen körülmények között megmarad, nagy bokrokká, fákká nő. Nálunk cserépben nevelhető, évek múltával két méteres magasra is megnő, nagy dézsákban tartható.

Így lesz szép a leandered:


  • Nyáron, mikor már elmúltak a fagyok kikerülhet a kertbe, egy napos, meleg helyre. Napégés ellen érdemes az első hetekben a legerősebb napsütéstől védeni, fokozatosan szoktatni a naphoz.
  • Bőséges öntözésre van szüksége, különösen kánikulában. Ha elkezd a levele hullani, valószínűleg kevés a víz.
  • Ha a gyökerei átszőtték a földlabdát, ültesd át tápanyagdús virágföldbe.
  • Az elhervadt virágokat vágd le.
  • Ha kezdődnek a fagyok, keress neki egy hűvös, világos helyet, ahol áttelelhet. Fontos, hogy ne fűtött helyiség legyen, és legyen ablaka, hogy szellőztetni lehessen, mert a meleg, páradús helyen teleltetett növény megtetvesedik. Ebben az időszakban csak nagyon keveset öntözd.
  • Tavasszal a fiatal növényt vágd vissza erősen, hogy bokrosodni tudjon. Ilyenkor kicsit megkésik a virágzás, de néhány év múlva dús bokrod lesz, ami gazdagon virágzik. Idősebb növényeket csak kevéssé érdemes metszeni, ha olyan ágat látsz, amin nincs rügy, azt teljesen vágd le, de a többit csak kétharmadukig.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése