2013. június 12., szerda

Orchideák, lila orchideák

Az orchideák gondozás


Mindenki ismeri és szereti az orchideát. Az eladási listáink élén szerepel a szobanövények között. Nem is csoda, hiszen szép, és van néhány fajta amit nem is nehéz nevelni, ráadásul az ára is elfogadható. Vigyázni kell azonban a nagyon olcsó példányokkal, (amiket főleg a multik árulnak), mert elképzelhető, hogy nem egészséges példányok. Mivel az orchideák normál körülmények között négy-öt éves korukban kezdenek virágozni, az is gyakori, hogy a kertészetek (hogy felvehessék a harcot a multik áraival) túl fiatal, alig néhány levéllel rendelkező példányokat virágoztatnak ki speciális módszerekkel, így a négy-öt éves tartás nem emeli meg az árat.  Ebben az esetben nem kell tartani attól, hogy tönkre megy, viszont számítani kell arra, hogy otthon még évekig nem tud újra virágozni. 
Téli virágzású növény, két hónapon keresztül gyönyörködhetünk a fürtökben, a színválaszték igen gazdag.
Van néhány szabály azonban, amit érdemes betartani, ha azt szeretnéd, hogy gyönyörű legyen évről évre. 

Phalaenopsis, vagy lepkeorchidea

 

A lepkeorchidea faágakon él
Phalaenopsis Oncidium

A lepkeorchidea a legnépszerűbb fajta, hiszen ez a legigénytelenebb. Jól bírja a központi fűtést, a kedvezőtlenebb körülményeket is.

Igényei:
  • Fényigényes, de nem bírja a közvetlen tűző napot. Ablakba, vagy ablak elé érdemes tenni, ha nem süt oda a nap, de déli fekvésű napsütéses szobákban inkább tedd távolabb az ablaktól.
  • Melegkedvelő növény, ne tedd olyan helyre, ahol 15 fok alá süllyedhet a hőmérséklet. Nyáron akár 28 fokban is jól érzi magát.   
  • Vízigénye nem túl magas, jobban elviseli a hosszabb szárazságot, mint a túlöntözést. Általában átlátszó cserépben van, jól láthatóak a gyökerei. Ha kifehéredtek, akkor kell öntözni.  Tedd az egész cserepet vízzel telt vödörbe, és egy óra múlva vedd ki. ekkor a gyökerek zöldek, és amíg nem fehérednek ki újra, ne öntözd meg. Ez valószínűleg nyári melegben is csak hetente egyszer szükséges, télen ritkábban is elég.
  • Virágzási szakaszban havonta adhatsz neki orchidea tápot.
  • Ha elvirágzott, a szárat csak addig vágd le, amíg elszáradt, mert az alsóbb rügyekből új virág, vagy akár új növényke is fejlődhet. 
  • Ez a fajta szeret kiemelkedni a cserepéből, ezért hamar azt gondolhatod, hogy át kell ültetni. Mivel eredetileg fákon élő fajta (epifita), ezért nincs szüksége virágföldre, a fakéregkeverék, amiben árulják, csak a megtartáshoz szükséges. Szóval, ha nnem csúnya, vagy nem borul el, nem feltétlenül kell azonnal átültetned. Mindenképpen várd meg, míg elmúlik a virágzási szakasz, mert le fognak hullani a virágai idő előtt. Csakis orchidea földbe szabad ültetni, mert a normál virágföldben túl magas a nedvesség, és gyökérrothadás alakul ki. 

Cymbidium, vagy csónakorchidea:

 

Különleges csónakorchidea
A csónakorchidea virágai eredetileg csüngenek

 

A csónakorchideát inkább vágott formában ismerheted, de szobanövényként is árulják. Nagyon termetes növény, ha nagy tér áll rendelkezésre, bátran próbáld ki. Télikertek, lépcsőházak, üvegverandák növénye.

Igényei:
  • A lepkeorchideával ellentétben a hűvösebbet kedveli, nagyon meleg száraz lakásban bimbóhullást, levélszáradást tapasztalhatsz. Az ideális hőmérséklet a 16-18 fok körül van, de akár a 0 fok körüli hőmérsékletet is jól viseli.A virágzáshoz hideg hatásra van szükség, szeptembertől mindig hűvös helyre kell tenni, hogy kialakulhassanak a bimbók.
  • Fényigénye igen magas, a tűző naptól kímélni kell. Tavasztól őszig a kertben, erkélyen is igen jól érzi magát, de szigorúan árnyékos helyen.
  • Páraigénye is magas, rendszeresen párásítani kell körülötte. Permetezni csak a zöld részeket szabad, a virág megbarnul a víztől. Kavicságyra, agyaggranulátumra teheted, amiből folyamatosan párologhat rá a víz.
  • A túlöntözéstől óvni kell, enyhén nedvesen kell tartani a földjét, a rövidebb szárazságot is elviseli.
  • Átültetni két három évente kell, tavasszal, mikor elmúlt a virágzás. Orchidea földkeveréket használj!
  • Speciális orchideatápot használj kéthavonta.

Paphilopedilum, vagy papucsorchidea

 

Papucsorchidea eredeti élőhelyén

 

A papucsorchidea, vagy vénuszpapucs egy ki növésű orchidea fajta. Általában egy száron egy virágot nevel, melynek papucs alakú középső részéről kapta magyar neveit. Megkülönböztethetünk hideg (zöld levelűek) és meleg kedvelő (tarka levelűek) fajtákat.


Tarka levelű papucsorchidea

Igényei:

  • A meleg kedvelő fajták a 20-25 fokot, a hideg kedvelők a 16-18 fokot szeretik leginkább. Ideális, ha éjszaka három fokkal hűvösebb van, mint nappal.
  • Nagyon fényigényes, de a tűző naptól kíméljük meg.
  • Tartsuk egyenletesen nedvesen a földjét, nem szereti a túlöntözést.
  • Páraigénye normál szobahőmérsékleten nem nagy, de minél melegebb van, annál magasabb.
  • Tápozni csak kéthavonta szabad, enyhe, orchideáknak való táppal.
  • Átültetni tavasszal, elvirágzás után kell. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése