Receptek az újdonságok kedvelőinek
Először idegenkedtem a levendulát fűszernövényként használni. De mivel már régóta piszkálta a fantáziámat, kipróbáltam, és nem bántam meg! Először csak finoman, csipetnyit tettem a süteményekbe, lekvárokba, aztán elkezdtem bátrabban használni.A levendula pikáns íze pont olyan, mint az illata, szóval ha azt nem bírod, ez nem a te fűszered. De ha úgy rajongsz érte, mint én, érdemes próbálkoznod.
Kiválóan illik a citrusos, vaníliás süteményekhez, a mediterrán konyha húsos, zöldséges ételeihez ( a provance-i fűszerkeverék egyik összetevője ). Ízlésvilágodnak megfelelően kísérletezhetsz bátran, de javaslom, csak keveset használj, mert ha túl sok, "szappanízűvé" teheti az ételt. Akkor az igazi, ha csak leheletnyit érződik.
Lássunk néhány saját magam által kreált receptet!
1. Levendulás-vaníliás cukor és porcukor
Ezt kipróbálni kezdésnek éppen jó, ha ezzel sütöd a piskótát, vagy ezzel ízesíted a teát, nem lesz túl markáns. Észre sem veszed, és szép lassan a rajongójává válsz a levendula ízének.Hozzávalók:
- Cukor / porcukor
- Szárított levendula virág
- Vaníliarúd héja, amiből már kikapartad a magokat egy korábbi ételhez
2. Levendula lekvár
Szintén bármilyen süteményhez, rántott sajthoz, sült vadhúsokhoz bátran kínálhatod.Hozzávalók:
- 2,5 kg alma (magas pektin tartalom, semleges íz)
- 0,5 kg szilva, vagy szeder a színe miatt
- 1 citrom leve, lereszelt héja
- 1 kisebb csokor levendula lemorzsolt virága
3. Levendulás keksz
A vajas linzertészta a kedvencem, kekszet is mindig ebből sütök. Ropogós, jól eláll, tölthető lekvárral, bármilyen krémmel, de magában is isteni. Ezzel a levendulás keksztésztával készíthetsz pitét is, bármilyen gyümölcshöz remekül illik.Hozzávalók:
- 15 dkg liszt, a fele lehet teljes kiőrlésű
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- fél teáskanál sütőpor
- 1 db tojás
- fél teáskanál levendula virág
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom lereszelt héja
Készítheted levendula és vaníliás cukor helyett eleve levendulás-vaníliás cukorral is.
4. Levendulás puding
Persze a pudingot legkönnyebb elkészíteni úgy, ha veszel egy csomag pudingport, és ízesíted bármivel, de most házi pudingot készítünk! Nem sokkal nehezebb megfőzni, mint az instant változatot. Finom önmagában, de sütemények tölteléke is lehet.Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 1 rúd vanília
- egy teáskanál levendula virág
- 5 db tojássárga
- 12 dkg cukor
- 7 dkg finomliszt
- csipet só
- 1 db citrom
Ha felforr a többi tej, akkor a bekevert, lisztes részt is add hozzá, és folyamatos keverés mellett, nem túl nagy lángon főzd addig, amíg besűrűsödik. Keverd hozzá a citrom levét, és töltsd hideg vízzel kiöblített formákba. Néhány órára tedd a hűtőbe. Tálaláskor szórd meg a tetejét reszelt citromhéjjal, levendulával.
Szintén készítheted egyszerűen levendulás cukorral.
5. Levendulás tündértorta ( cupcake )
A tündértorta nagyon divatos édesség, és nagyon finom is! Tulajdonképpen nem más, mint muffin, a tetején valamilyen krémmel, hagyományosan vajas krémmel, de lehet más is ízlés szerint. Ha nincs kedved, vagy időd krémet keverni, a sima tejszínhab rózsa is megteszi. Igazi vendégváró sütemény, mutatós, mégsem nehéz elkészíteni.
Hozzávalók
- 13 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 13 dkg nagyon puha vaj/margarin
- 10 dkg cukor (vaníliás-levendulás)
- 3 tojás
- csipet só
- 3 evőkanál narancslekvár
- 1 cs. vaníliás cukor
A
muffinformát béleld ki papírkapszlikkal, a sütőt melegítsd elő kb. 190 fokra.
A vajat
keverd jó habosra a cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverd hozzá a tojásokat, a lekvárt
és a sót, végül szitáld hozzá a sütőport és a lisztet is. Keverd jól ki, majd
töltsd meg a papírformákat háromnegyedig a masszával és az előmelegített
sütőben 20-25 percig süsd.
Ha
intenzívebb levendula ízt szeretnél, keverj a tésztához még egy nagyon kevés
levendulavirágot is.
Vajas sajtkrém:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg mascarpone, vagy más tejszínes krémsajt
- lila ételfesték (szörp, gyümölcslé)
- levendula virág
A vajat és a
porcukrot keverd ki jó habosra kézi habverővel, lazítsd kevés vízzel, színezheted ételfestékkel, vagy lila gyümölcslével, de nem muszáj, fehéren is szép. Keverd bele a sajtkrémet,
habosítsd tovább. Tedd be a hűtőbe fél órára, hogy jól kihűljön. Tedd habzsákba, és nyomd a kihűlt muffinok tetejére, és szórd
meg a levendula virággal. Tálalásig hideg helyen kell tartani, mert a vajas krémek szobahőmérsékleten megolvadnak.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése