|
Száraz levendula csokrok stílusos csomagolásban |
Most, mikor a kert szépsége teljében pompázik, érdemes gondolnod az őszre, mikor jólesik visszaidézni a nyarat. Egy darabkát megőrizhetsz a nyárból, ha a most nyíló virágokat leszárítod.
Nézzük, hogyan érheted el a legszebb eredményeket.
|
Száraz hortenziákból készített kopogtató |
10 tipp saját készítésű száraz virághoz:
|
Vegyes száraz virág csokor |
- Alkalmas virágok: rózsa, minirózsa, levendula, hortenzia, szalmarózsa, borzaskata, cickafark, sóvirág, stb.
- Mindig olyan virágot válassz, ami teljesen kinyílt, de még nem indult hervadásnak.
- Akkor szedd le őket, mikor a legmelegebben süt a nap, ilyenkor a legalacsonyabb a nedvességtartalmuk, de ne legyenek lankadtak.
- Vigyázz, hogy ne érje őket víz, mert megbarnul, rothadásnak indul és szétesik a virágok feje.
- A nagyobb fejűeket (rózsa, cickafark...) kösd össze tízesével, úgy, hogy spirálisan feküdjenek egymáson a szárak (mint mikor a spagettit beleállítod a fazékba, és megcsavarodik ahogy szétdől). Így nem fognak kicsúszni a csokorból, amikor a száradás során vékonyodik a száruk. Többször tekerd át a madzaggal, hogy jó szoros legyen a kötés.
- A kicsiket (levendula, sóvirág...) kis kötegekben kösd át bocskorszerűen vezetve a madzagot.
- A hortenziát egyesével szárítsd, hogy ne nyomódjon össze.
- Egy száraz levegőjű, meleg, sötét helyen akaszd fel (pl. padlás), és néhány hétig ne nyúlj hozzá. A fény kifakítja, a pára megpenészesíti, hűvösben pedig lassan szárad.
- Ha kész, vágd le, és tedd szép papírba, köss belőle csokrokat vázába, vagy készíts belőle kopogtatót. Ha csak később akarod felhasználni, hagyd ott, ahol szárítottad.
- Ha poros lett, fújd be hajlakkal, ettől nem lesz fényes, de felfrissíti a színét.
|
Száraz rózsa fej - sötétben szárítva szépen megőrzi a színét |
A kereskedelemben kapható száraz virágokat speciális technikával, szárító kamrákban, vagy szilikagél segítségével szárítják, így azok minőségét házi módszerekkel nem lehet elérni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése