2013. július 11., csütörtök

Te beszélsz a növényeiddel?

 

A növény gondozás különleges vállfaja

 
 
Biztosan hallottad már, hogy azok a növények szebben fejlődnek, amikhez a gazdájuk beszél. Hogy ennek van-e valami valóság alapja, az még vitatott.
Mindenesetre üvegházi kísérletekkel bizonyították, hogy reagálnak a környezet hangjaira. Különböző üvegházakban azonos fajtájú növényeket neveltek. Az egyikben komolyzenét, a másikban heavy metalt játszottak nekik, kettőben beszélgettek velük, pozitív és negatív szavakkal, az ötödikben teljes csend volt.
A kísérlet igen érdekes eredménnyel zárult. A teljes csendben nevelt növények fejlődtek a leglassabban, a leggyorsabban a zenét "hallgatók". A komolyzene odafordulásra késztette őket, a heavy metal elfordulásra, a növekedés irányát tekintve.
A"társalkodó" növényeknek nem volt mindegy, hogy női, vagy férfi hangot hallottak, a női hangra reagáltak jobban.
 
 
 
 
Egy másik kísérletben bizonyították, hogy a szándék sem mindegy, a negatívumra negatívan reagáltak, a kedvességre pozitívan. Például depressziós emberek növényei ugyanolyan gondozás mellett is satnyultak. Vagyis a növények képesek fogni a környezet hangjait (rezgéseit).
Hogy ez valóban a növények kommunikatív tulajdonságait bizonyítja, vagy csak azt jelenti, hogy aki annyira szereti a növényeit, hogy beszél hozzájuk, az jobban odafigyel, és jobban gondozza őket, azt nem tudjuk.
Vannak kutatások arra vonatkozóan is, hogy a növények egymással is képesek kommunikálni, kémiai anyagokkal rezgésekkel, emberi fül számára felfoghatatlan hangokkal. Mindez csak fantazmagória? Az bizonyos, hogy némely növények kedvelik egymás társaságát, némelyek nem. Például régóta köztudott, hogy az almafa rosszabb termést hoz, ha diófa mellé ültetjük, a pünkösdi rózsa viszont kifejezetten szereti a társaságát.
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése