2013. július 18., csütörtök

A hét növénye - Sivatagi rózsa






Adenium - Sivatagi rózsa - leggyakrabban piros színben kapható

 

Adenium
Adenium színváltozatok


A sivatagi rózsa minden tavasszal és nyáron kapható üzletünkben, nagyon közkedvelt növény, erkélyre, teraszra gyönyörű dekoráció lehet, ha megfelelő gondozást kap. Babérforma levelei körkörösen nőnek a száron, melynek végén ülnek ötszirmú, csillag alakú virágai. Színváltozatai lehetnek piros, rózsaszín, fehér, sárga árnyalatok, vagy ezek cirmos kombinációi. Tavasztól késő őszig virágzik. A pozsgások családjába tartozó szubtrópusi növény, a kaktuszokhoz hasonló gondozást igényel.




Így gondozd:


Idősebb sivatagi rózsa példány
  • A legnaposabb részét keresd meg a kertnek, vagy az erkélynek, neve is mutatja, hogy sok napfényre van szüksége, a tűző napot is jól bírja. Előfordulhat, hogy a frissen vásárolt példányokat edzeni kell, azaz fokozatosan szoktatni a naphoz.
  • Tavasztól őszig a kertben lehet, ha a hőmérséklet már éjszaka sem csökken 10 fok alá. Ekkor rendszeres, bőséges öntözésre van szüksége, de két öntözés között meg kell várni, hogy kiszikkadjon a földje.
  • Az elhervadt virágokat eltávolíthatod, de ha szeretnéd szaporítani, engedd, hogy magokat neveljen. A magról szaporított példányok idővel palack szerűen megvastagodott szárakat növesztenek, ami rendkívül mutatós. (A kereskedelemben inkább dugványozással szaporított példányokat kapsz, mert az áruk jóval kedvezőbb, de ezeknek nem lesz ugyanolyan szára.)
  • Minden ősszel, a fény és hőmérséklet csökkenésével elkezdi lehullatni a leveleit, a pihenő időszak alatt nincs levélzete. ekkor alig, vagy egyáltalán ne öntözd.
  • Igen érzékeny nemcsak a fagyra, de a tartósan 10 fok alatti hidegre is. Ilyenkor be kell vinni egy világos, napos, fűtött helyiségbe, akár szobanövényként nevelni télen (pihenni akkor is fog, nem lesz mutatós).
  • Tavasszal ültesd át friss kaktuszföldbe, amihez keverj lassan lebomló műtrágyát.

A sivatagi rózsa eredeti élőhelyén látványos fává nő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése