2013. július 1., hétfő

Házi szörpök virágból - levendula, rózsa és társaik

Saját készítésű szörpök


Mióta teret kapott az egészséges étkezés, és megtudtuk, mennyi nem kívánatos kiegészítő van az ételeinkben, a befőzés újra divat lett. Ezzel nem mondok nagy újságot, de talán néhány tippet adhatok, miből érdemes saját készítésű szörpöt főzni. Persze nem gyümölcsökről lesz szó! Találsz sok más növényt is, amiből finom szörpöt főzhetsz, és néhánynak még gyógyhatása is van. Vízzel hígítva üdítőként fogyaszthatod, vagy töményen fagyihoz, süteményekhez, palacsintához, smarnihoz, stb.

Levendula szörp


1 kg cukor,
1 l víz
1 citrom (nem árt, ha bio)
1 nagy csokor levendula, vagy 25dkg szárított levendula virág

A vízből és a cukorból lassú tűzön főzz szirupot, mikor gyöngyözve forr, akkor jó. A citromot alaposan sikáld le, használhatsz szódabikarbónát is, fertőtlenít. A levendulát öblítsd le. Tedd bele a szirupba levendulát, a citrom héját (csak a sárga részt), néhány percig forrald együtt, majd lefedve hagyd állni egy órát. Szűrd le, csavard bele a citromlevet, és forrald fel újra. Töltsd fertőtlenített üvegekbe, és száraz dunsztban hagyd kihűlni.
Nyugtató hatású.
Hasonló módon a muskátliból is főzhetsz szörpöt.


Rózsaszörp


1 kg cukor
1 l víz
1 citrom (bio)
25 dkg rózsaszirom (csak az illatos rózsáké jó, pl tearózsa!)

A rózsaszirmokat öblítsd le, a citrom héjával tedd fel a vízben főni takaréklángon. Addig főzd, míg kifehéredik.
Szűrd le, tedd bele a cukrot, és lassú forralással főzz belőle szirupot. Tedd bele a citrom levét, töltsd üvegekbe, és száraz dunsztban hagyd kihűlni. Akkor lesz a legszebb, ha piros színű rózsából főzöd, de ha az nincs, akkor is nagyon finom lesz, legfeljebb nem lesz olyan szép piros.

Hársfavirág szörp


2 kg cukor
3 l forralt, lehűtött víz
2 citrom (bio)
1 kk citromsav
1 kk borkősav
Hársfavirág

Egy 5 literes dunsztos üveget háromnegyedéig tölts fel hársfa virággal. Tedd hozzá a cukrot és a citromkarikákat.A vízben keverd el a citromsavat és a borkősavat, majd töltsd tele az üveget vele. Kösd be a tetejét laza szövésű textillel ( pl pelenka), hogy szellőzni tudjon. Hagyd állni néhány napig, mindennap keverd meg néhányszor. szűrd le, töltsd kifertőtlenített üvegekbe, és vizes dunsztban tartósítsd. Készítheted úgy is, hogy miután leszűrted, felforralod, és forrón teszed üvegekbe, majd hideg dunsztban hagyod kihűlni.
A teához hasonlóan alkalmas légúti panaszok enyhítésére.

 

Fenyő szörp


1 kg cukor
1 l víz
1 citrom
20 db friss lucfenyő hajtás ( csak a világoszöld új hajtás a jó)

A cukorból főzz szirupot a vízzel. Tedd bele a fenyő hajtásokat, a citrom héját, és hagyd állni néhány napig. Szűrd le, tedd bele a citrom levét, forrald fel újra, töltsd üvegekbe, és száraz dunsztban hagyd kihűlni.
Elsőre szokatlan lehet az íze, de kiváló gyógyhatású szer megfázás, köhögés esetén, és talán a gyerekek is szívesebben isszák, mint a teát.


Bazsalikom szörp


1 kg cukor
1 l víz
2 lime
1 nagy csokor bazsalikom

A cukorból és a vízből főzz szirupot, és hagyd hűlni, amíg csak annyira forró, hogy éppen bele tudod dugni az ujjad hegyét. Ekkor tedd bele az apróra vágott bazsalikomot, és a lime vékonyan levágott héját. Hagyd állni amíg kihűl. Szűrd le, tedd bele a lime levét, és újra forrald fel, majd töltsd üvegekbe, és száraz dunsztban hagyd kihűlni.




1 megjegyzés:

  1. Mitől ilyen lila a levendulaszörp a képen? Az enyém mindig pirosas, de ilyen lila sosem volt.

    VálaszTörlés