2013. augusztus 9., péntek

Megérkeztek a dísztökök!

Az első őszi dekorációk!

 


A legkedveltebb őszi termékek egyike a dísztök, ami remekül díszíti a teraszt, erkélyt, lakást egyaránt. Augusztustól egészen októberig kapható általában, de az időjárás nagy mértékben befolyásolja. A dísztököt ugyanis akkor lehet leszedni, ha a teljes érettségi fokot elérte, de még nem esett le a száráról. Meleg, napsütéses nyarakon, őszökön korán beérik, és nem mindig kapható már október végén. Érdemes tehát időben körülnézni, amikor még sok fajtája kapható. Le is lehet szárítani, hogy egész télen díszítse otthonodat.
Kevesen használják étkezési célokra, pedig minden fajtája ehető, ízletes leves, lekvár, vagy köret készíthető belőle.
A dísztöknek olyan sok fajtája létezik, hogy lehetetlen felsorolni mindet, csak a legnépszerűbb fajtákat mutatjuk be.




Vegyes apró gyümölcsű


Leggyakrabban vegyesen árulják, ára igen kedvező. Leginkább egy rusztikus kosárban vegyesen elhelyezve mutatós. Lehet lapos, bordázott, rücskös, palack formájú, gömbölyű, zöld, sárga, narancs, fehér, tarka... Mint Gombóc Artúr csokoládéi.


Hattyútök 

A lopótök rokona, nyaka görbén meghajlott,  a száránál kiszélesedő, emiatt hattyúra emlékeztet. Létezik zöld csíkos, egészen halvány sárga, vagy narancsos, rücskös változata is.


Nyakas tök

Lopótöknek is nevezik, régen valóban borlopót készítettek belőle. Zöld vagy sárga, hosszú nyakú fajta, Szépen kiszárítható.


Koronás tök

Különleges formája miatt nevezik koronás töknek. a száránál gömbölyű, a tetején lapos, körkörösen elhelyezkedő csúcsos nyúlványokkal. Főleg zöld és sárga, csíkos változatai kaphatók.


Turbántök

Nagy méretű dísztök fajta, különös formája és élénk színei igen népszerűvé teszik. Felső harmadánál körkörös "forradás" van, ami turbánhoz hasonlóvá teszi. Már egy darab is igen feldobja a lakást.


Halloween tök

Eredetileg takarmány töknek hívják, de az angolszász országokból átszivárgott ünnep miatt ma már nálunk is halloween tökként ismert fajta. Igen nagy termése van, amit szépen ki lehet faragni. Főként az élénk narancssárga fajta kedvelt, de létezik halványsárga, és zöldes színű is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése