2013. november 11., hétfő

Mitől lesz szép a mikulásvirág?


A mikulásvirág Közép Amerikából származó trópusi növény, nálunk csak szobanövényként nevelhető. Minden év novemberétől kapható nálunk, a Mindenszenteki szezon végeztével. Leggyakrabban piros, de egyre inkább divatba jön a fehér, vagy a rózsaszín változat is. Sokan panaszkodnak, hogy gyorsan lehullik, és tönkremegy. Lássuk, mi ennek az oka!



 

Tippek, hogyan gondozd a mikulásvirágodat


  1. Ilyenkor már nagyon hideg a kinti levegő, gyakran fagyhat is, a mikulásvirág pedig érzékeny a hidegre. Ha megfázik, azonnal elkezdi lehullatni a leveleit. Amikor megvásárolod, azonnal vidd meleg helyre, (legjobb, ha fűtött autóval) és alaposan becsomagolva szállítsd.
  2. A mikulásvirágnak, mint minden növénynek, sok fényre van szüksége a virágzáshoz.Tedd fényes helyre, de ne direkt napsütésre. Egy nagy ablak közelébe, vagy ha nem süt oda a nap, az ablakpárkányra is állíthatod.
  3. Hűvös helyet igényel! A nagyon meleg, száraz levegőjű, fűtött lakásban a mikulásvirág csak idény szerűen tartható. Ha tudsz neki egy 15-20 fok körüli, világos helyet biztosítani, akkor szép marad sokáig.
  4. A földjét mindig nedvesen kell tartani, de ne legyen túl vizes sem! Két-három naponta egy korty vizet adj neki, de tényleg csak egy kortyot, mert könnyen kirothad. A tartós szárazságot sem bírja sokáig. Két hetente egy kis tápot is adhatsz neki.


Jövőre is megtartanád?

 

Tél végéig szép színes marad, utána elkezdi lehullatni a leveleit, ez természetes, mert pihenni készül. Ha eddig jól érezte magát nálad, megpróbálhatod megtartani. Nem könnyű, még ha be is pirosodik, számíts rá, hogy nem lesz ugyanolyan szép, mint amikor megvásároltad.

 

 

Tippek a további gondozáshoz


  1. Miután lehullott, vágd vissza körülbelül egyharmadáig, majd hagyd pihenni. Ekkor mérsékeld az öntözést minimálisra, a tápozást teljesen hagyd el.
  2. Áprilisban ültesd át friss, homokos földbe (kaktuszföld tökéletesen jó), és tedd ki a kertbe, erkélyre valami árnyékos helyre, mikor már nincsenek éjszaka sem fagyok.
  3. Kezdd újra tápozni kéthetente, és gyakran öntözd, nyári kánikulában naponta.
  4. Mikor elkezd hajtani, csípd le időnként a hajtáscsúcsokat, hogy kompakt legyen a formája. Szeptemberre szépen megnő és kizöldül.
  5. Ősszel vidd be, ne túl meleg helyre, és kezdődhet a babramunka. Naponta 11-12 óra teljes sötétségre van szüksége ahhoz, hogy beszínesedjen. Szóval amíg több a fény, takargatni kell. Legegyszerűbb egy nagy dobozt rátenni. 
  6. Ha minden megfelelő volt neki, novemberre újra beszínesednek a fellevelek, és megjelennek az apró sárga virágok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése